Skip to content

Trofazna utičnica

26/03/2013

Trofazna uticnica

Da bi ste mogli da postavite trofaznu utičnicu neophodno je da mesto na zidu raspolaže sa pet provodnika. Tri nezavisne faze, nula i uzemljenje. Fazni provodnici su obično braon i crne boje. To će te potvrditi ako za trenutak uključite osigurače i probnom lampom dotaknete provodnike. Probna lampa će svetliti na faznim provodnicima i treba da ih bude tri. A potom isključite osigurače. Treba obratiti pažnju da trofaznu utičnicu štite tri osigurača. Tako da je neophodno isključiti sva tri osigurača i probnom lampom proverite da provodnici nisu pod naponom, pre nego što se započne montaža trofazne utičnice. Zaštitni vod ili uzemljenje je obično žuto – zelene boje, a nulti provodnik je plave boje.

Sada treba povezati provodnike na kontakte trofazne utičnice. Tri gornja kontakta predstavljaju faze i na njih će te stegnuti fazne provodnike (crne i braon boje). Raspored faznih provodnika na ta tri šrafa nije bitan. Na donji levi šraf, kao što pokazuje slika, uvek se povezuje zaštitni vod ili uzemljenje (žuto – zeleni provodnik). Na preostalu stezaljku, dole desno, uvek se vezuje nulti provodnik.

Preostaje da se sa dva namenska šrafa učvrsti trofazna utičnica u dozni.

I na kraju postavite plastičnu zaštitnu masku i učvrstite je šrafovima i montirali ste trofaznu utičnicu po principu Uradi Sam.

Advertisements

From → Teorija

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: